fbpx Автомобільний двигун | SubaruHouse

Автомобільний двигун

info

Нет ГБО

Важлива інформація

Ми обслуговуємо бензинові, дизельні та гібридні автомобілі Subaru (крім ГБО). Робимо це добре та правильно. Знаємо про Subaru усі.
Надаємо гарантію на виконані роботи. Гарантуємо порядність та професіоналізм.
Професійні механіки з досвідом роботи саме з Subaru.
Дилерський сканер. Повна діагностика будь-яких моделей Subaru. 
Команда з більш ніж 13-річним досвідом роботи тільки з Subaru. Чесний автосервіс з ремонту автомобілів Subaru у Києві.

ВАЖЛИВО: Ми не обслуговуємо автомобілі SUBARU із ГБО.

Автомобільний двигун являє собою періодично діючу машину, в якій займання і згоряння палива, перемішаного з повітрям, і перетворення частини теплової енергії, що виділилася, в механічну роботу відбувається безпосередньо в циліндрах. При цьому робота газів в циліндрі двигуна за допомогою кривошипно-шатунного механізму перетворюється на механічну роботу на колінчастому валу і передається в трансмісію автомобіля.

У бензиновому двигуні змішання палива з повітрям та утворення однорідної суміші відбувається в основному поза циліндром, займання суміші викликається електричним розрядом, а зміна потужності здійснюється зміною кількості суміші, що надходить у циліндри. Енергія, що міститься в бензині, може бути ефективно реалізована тільки при швидкому займанні та своєчасному згорянні суміші. А це можливо тільки в тому випадку, якщо бензин знаходиться в однорідній суміші з повітрям у певній пропорції.

Зміна потужності в бензинових двигунах з іскровим запалюванням в основному відбувається за рахунок зміни кількості суміші, що надходить у циліндри, що реалізується зміною величини прохідного перерізу впускного тракту за допомогою дросельної заслінки (ДЗ). При повністю відкритій ДЗ необхідно мати збагачену суміш для отримання максимальної потужності двигуна. При часткових прикриттях ДЗ у широкому діапазоні використовуються збіднені суміші для отримання найбільшої економічності двигуна (і автомобіля) з урахуванням стійкої та надійної роботи двигуна. При сильному прикритті ДЗ різко погіршуються умови займання та згоряння у циліндрах двигуна. Тому для надійної та стійкої роботи двигуна, а також для підвищення його економічності доводиться знову збагачувати суміш до складу, що характеризується значеннями СОТ у межах (13,5…14,0):1. Таким чином, робота бензинового двигуна з іскровим запалюванням можлива в порівняно вузькому діапазоні складів суміші, що визначається на більшості режимів зміною СОТ в межах (13,4...17,5):1.

Різні режими роботи двигуна вимагають різних співвідношень «повітря-паливо». Так, наприклад, збагачена суміш із співвідношенням 13,4:1 забезпечує найбільш швидке згоряння палива та отримання найбільшої потужності. Однак, недолік повітря в цьому випадку не дозволяє повно використовувати енергію палива: у продуктах згоряння з'являються оксид вуглецю (СО) і вільний водень (Н2). Частина теплоти палива просто не виділяється. Робота на таких складах суміші характеризується низькою економічністю, а також підвищеною токсичністю газів, що відпрацювали (ОГ). До останніх при таких складах суміші відносяться оксид вуглецю (СО) і вуглеводні, що не згоріли (СН). Подальше збагачення суміші призводить не тільки до подальшого погіршення економічності та збільшення токсичності ОГ, але і зменшення потужності двигуна. Збагачені суміші використовуються для отримання максимальної потужності двигуна, розгону автомобіля, а також для запуску холодного двигуна. В останньому випадку значне перезбагачення вихідної суміші використовується тільки для того, щоб у циліндрах двигуна отримати суміш з відповідним парозмістом, придатну для займання.

На більшості режимів роботи використовується суміш збідненого складу з повітропаливним ставленням (СОТ) приблизно (16,5...17,5):1. Робота таких складах суміші забезпечує двигуну найбільшу економічність (найменша кількість палива на одиницю проведеної роботи), але з дозволяє реалізувати максимальну потужність двигуна. Такі суміші використовуються на режимах часткових навантажень, коли максимальна потужність і не потрібна. Крім того, робота на таких складах суміші частково знижує токсичність ОГ: практично немає оксиду вуглецю (СО). Однак (особливо при незначному збіднінні, коли СОТ становить приблизно 15,5:1) зростає вміст оксидів азоту в ОГ (1ЧОХ), які за шкідливим впливом на організм людини не поступаються (і навіть перевершують) вплив СО та СН. При сильному збіднінні суміші (СОТ>18:1) різко зменшується швидкість згоряння, з'являються пропуски запалювання, робота двигуна стає нестійкою. В результаті погіршується економічність двигуна, а в ОГ зростає кількість незгорілих вуглеводнів (СН).

З точки зору хімії процес згоряння є реакцією окислення компонентів палива. Бензин є сумішшю вуглеводнів (СН), що містить за масою приблизно 15 % водню і 85 % вуглецю, при повному окисленні яких утворюються вуглекислий газ (СО2) і водяна пара (Н2О). Ці хімічні реакції окислення відбуваються із теплоти. Теоретично для окислення компонентів 1 кг палива мінімально потрібно приблизно 14,9 кг повітря. Таку суміш називають «стехіометричною». Якщо кількість повітря, що припадає на 1 кг палива більше або менше зазначеної величини, то суміш називають відповідно збідненою (бідною) або збагаченою (багатою).

Категории: